Temat: Dlaczego niektórzy mają więcej cholesterolu?
zanim sformułuję odpowiedź.........
Historia oceny cholesterolu jako czynnika ryzyka chorób układu
sercowo-naczyniowego zainicjowana została w latach 70-tych XX w. W
tym czasie sformułowano opinię o szkodliwości podwyższonej ilości
lipoproteidów w organizmie dla funkcjonowania organizmu. Pojawiły
się wówczas „naukowe” doniesienia o szkodliwości np. diety bogatej w jaja drobiowe. Spowodowało to w niektórych krajach załamanie rynku
jajczarskiego i reakcję właścicieli ferm zlecających badania nad
szkodliwością „jajczanego cholesterolu”. Badania prowadzone były w
wielu ośrodkach, ale brak koordynacji i rozproszenie środków oraz
NIESTETY- anonse w prasie (inspirowane przez przemysł
farmaceutyczny) zagłuszyły informacje o wynikach badań ośrodków
producenckich....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,32,98005539,98005539,Dlaczego_niektorzy_maja_wiecej_cholesterolu_.html