ZUAKASIUNIA.8log.pl | Strona: 1.html

Temat: Dlaczego niektórzy mają więcej cholesterolu?
zanim sformułuję odpowiedź......... Historia oceny cholesterolu jako czynnika ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego zainicjowana została w latach 70-tych XX w. W tym czasie sformułowano opinię o szkodliwości podwyższonej ilości lipoproteidów w organizmie dla funkcjonowania organizmu. Pojawiły się wówczas „naukowe” doniesienia o szkodliwości np. diety bogatej w jaja drobiowe. Spowodowało to w niektórych krajach załamanie rynku jajczarskiego i reakcję właścicieli ferm zlecających badania nad szkodliwością „jajczanego cholesterolu”. Badania prowadzone były w wielu ośrodkach, ale brak koordynacji i rozproszenie środków oraz NIESTETY- anonse w prasie (inspirowane przez przemysł farmaceutyczny) zagłuszyły informacje o wynikach badań ośrodków producenckich....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,32,98005539,98005539,Dlaczego_niektorzy_maja_wiecej_cholesterolu_.html



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bezkitu.opx.pl