Temat: Kapuśniak z kiszonej kapusty...
u mnie się robi takie prażuchy, ale chyba są też inne sposoby;
na 1kg ziemniaków 4 łyżki mąki
gotuję obrane ziemniaczki do miękkości, odcedzam, odparowuję, i ubijam na piure dosypując trochę mąki, tak żeby masa zrobiła się kleisto-gumowata, podobna do tej , jak się robi kopytka (ale bez jajek, rzecz jasna), mąka powinna się wchłonąć poprzez dobre ubijanie, taką elastyczną masę, posoloną, popieprzoną i w ogóle doprawioną wedle uznania ,kładę łyżką na rozgrzany olej, rozpłaszczam w takie małe grubiutkie placuszki i obsmażam z obu stron na bardzo rumiano (najlepsza jest skórka), do tego skwareczki z cebulką i kapuśniak, np. z młodej kapusty! bardzo smaczne i proste! tylko ziemniaki...
Źródło: fzp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=2091