Temat: Żurek wielkanocny
...przypalić, a przypalony nie nadaje się do zjedzenia. Do wazy wsypujesz pokrojone w kostkę wędliny - szynkę, kiełbasę, chudy boczek - dodajesz jajka na twardo i pokrajane na szóstki lub ósemki (możesz je pokroić na połówki i rozłożyć na talerzach lub podać na osobnym półmisku). Zalewasz to wszystko wrzącym żurem i podajesz na stół, przy którym biesiadnicy pałaszowali dotąd wędliny, sałatki, pasztety i inne świąteczne specjały. Jak zakisić żur domowym sposobem? W kamionkowym garnku mieszasz 3 - 4 łyżki mąki żytniej, najlepiej razowej (czyli grubo mielonej i nieprzesianej, z otrębami) z dwiema szklankami przegotowanej letniej wody, wkładasz skórkę razowego chleba i 3 - 4 ząbki czosnku. Przykrywasz garnek deseczką lub talerzykiem i stawiasz w ciepłym miejscu. Po kilku dniach żur powinien być gotowy - wyraźnie kwaskowy i przyjemnie pachnący.
Źródło: kultownia.pl/viewtopic.php?t=1061