ZUAKASIUNIA.8log.pl | Strona: 1.html
Temat: "Kapary" z nasturcji
"Kapary" z nasturcji WSZEDZIE SZUKAŁAM JAK ZROBIC KAPARY Z NASTURCJI I W KONCU ZNALAZŁA, DZIEKUJE
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,27996621,27996621,_Kapary_z_nasturcji.html
Temat: Kuchnia PRL
Była taka książka Katarzyny Pośpieszyńskiej, baaardzo wtedy popularnej guru od
kuchni, o potrawach z różnych stron świata. Autorka zamieszczała przepisy w
dwóch wersjach: oryginalny i "w naszej kuchni". Byłam wtedy krótko po ślubie i
bardzo chciałam znaleźć się i określić w nowej dla siebie roli pani domu więc
brnęłam w te niewyobrażalne przyrodnicze ciekawostki:
jak zrobić kapary z
owoców nasturcji a oliwki z niedojrzałych mirabelek? (z kaparami było wyjątkowo
ciężko, bo prawdziwe zobaczyłam parę lat później, w Belgii więc nie wiedziałam,
czy mi dobrze wyszły). jak zrobić garam masala z polskich ziół i innych jakichś
porostów mielonych w młynku do kawy (nie było tak źle, bo miałam młynek)?
jakieś flaki z kalmarów, chałwa z marchwi, ptasie mleczko z żelatyny i chyba
mleka (?)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9721253,9721253,Kuchnia_PRL.html
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plbezkitu.opx.pl